Доза култура

Алтернативни простори за културни настани во Крива Паланка

Крива Паланка има неколку соодветно уредени простори за културни настани, но недостасувааталтернативни места каде ќе се одвиваат поразлични форми на уметничко изразување ипрезентирање. Главно недостасуваат мали сцени за камерни настани и за мултимедијални проекти, а имапотенцијали одредени постоечки локации да се уредат во нови алтернативни простори закултурни содржини, заклучија учесниците на јавната дебата, но и …

Алтернативни простори за културни настани во Крива Паланка Read More »

Промовирана публикација и арт филм посветени на сликарот Димитар Стојчевски

Со промоција на публикацијата „Магнет – Од увото до окото и назад“ и арт филм заврши одбележувањето на месецот ноември , како месец посветен на првиот академски сликар од Крива Паланка Димитар Стојчевски, доајен на македонското современо сликарство и еден од основачите на Меѓународната ликовна колонија „Свети Јоаким Осоговски“. Автор на публикацијата и арт филмот …

Промовирана публикација и арт филм посветени на сликарот Димитар Стојчевски Read More »

МУЗИЧКИ ВРЕМЕПЛОВ

Промовирани трајните вредности од македонската и светска рок и поп култура во Крива Паланка Пред платото на Градскиот музеј од Крива Паланка, се одржа мултумедијалниот настан „Музички времеплов: Промоција на трајните вредности од светската рок и поп култура“, на кој беше презентирана музичката сцена од 50-тите години на минатиот век, па се до денес. Во …

МУЗИЧКИ ВРЕМЕПЛОВ Read More »

Центарот за аудиовизуелни уметности подари дела од современа уметност на Градскиот музеј во Крива Паланка

Делата се создадени во рамките на проектот „Сите бои на џезот“, што Центарот за аудиовизуелни уметности го реализира веќе 3 години по ред, со финансиска поддршка на Министерството за култура. „Овој проект претставува промоција на џез културата и ликовното творештво на македонски уметници од Крива Паланка. Авторите ги создаваа делата пред публиката, која имаше можност …

Центарот за аудиовизуелни уметности подари дела од современа уметност на Градскиот музеј во Крива Паланка Read More »