Детски музички фестивал “ Распеано симитче 2022“

Шеснаесет нови детски песни беа изведени на 7-от по ред Детски музички фестивал „Распеано симитче“, што се одржа на 18 и 19 ноември, во НУ Центар за култура во Крива Паланка. Фестивалот го организира Центарот за аудиовизуелни уметности, со финансиска поддршка на Општина Крива Паланка, која е и покровител, и на Министерството за култура. И …

Детски музички фестивал “ Распеано симитче 2022“ Read More »

Алтернативни простори за културни настани во Крива Паланка

Крива Паланка има неколку соодветно уредени простори за културни настани, но недостасувааталтернативни места каде ќе се одвиваат поразлични форми на уметничко изразување ипрезентирање. Главно недостасуваат мали сцени за камерни настани и за мултимедијални проекти, а имапотенцијали одредени постоечки локации да се уредат во нови алтернативни простори закултурни содржини, заклучија учесниците на јавната дебата, но и …

Алтернативни простори за културни настани во Крива Паланка Read More »

Есенски музички вибрации

Во НУ Центар за култура Крива Паланка се одржа концертот „Вечер на Пјацола“, во изведба на пијано триото составено од Диана Мирчевска на виолина, Верица Ајтовска на виола и Иван Трајковски на пијано. Младите македонски музичари ја одушевија публиката со изведба на композиции од еден од најзначајните аргентински композитори Астор Пјацола, кој го револуционизирал традиционалното …

Есенски музички вибрации Read More »

ЏЕЗ ЛЕКТИРА

Младите од Крива Паланка се запознаа со основите на џезот и џез композициите на работилница што ја водеа истакнатите македонски џез музичари. Работилницата беше интерактивна и едукативна, а повеќето од младите за првпат во живо слушаа џез музика и имаа можност да се запознаат со музичките инструменти. Целта е да се зголеми свеста кај младата …

ЏЕЗ ЛЕКТИРА Read More »

Промовирана публикација и арт филм посветени на сликарот Димитар Стојчевски

Со промоција на публикацијата „Магнет – Од увото до окото и назад“ и арт филм заврши одбележувањето на месецот ноември , како месец посветен на првиот академски сликар од Крива Паланка Димитар Стојчевски, доајен на македонското современо сликарство и еден од основачите на Меѓународната ликовна колонија „Свети Јоаким Осоговски“. Автор на публикацијата и арт филмот …

Промовирана публикација и арт филм посветени на сликарот Димитар Стојчевски Read More »